אם בפעם הקודמת, הפוסט דן באופן השימוש שלנו בתוכנת המסרונים וניסה לאפיין אותנו כמשתמשים בה, הפעם ננסה להתבונן בתופעת הקבוצות של אותה אפליקציה. הרי מסרונים היו לנו גם לפני, אך האפשרות להיות חברים בכל כך הרבה קבוצות, ולהעביר מסרים ותכתובות באופן כה פשוט בין כל כך הרבה גורמי עניין היא ללא ספק מהפכה תקשורתית.
במאמר זה ננסה להסתכל על הקבוצות הללו מתוך פריזמה של דינמיקה קבוצתית ותפקידים בתוך קבוצה, ננסה להבין מעט יותר מה הסיפור שאותן קבוצות מספרות בין השורות האינסופיות של ההתכתבויות היומיומיות.
זהו מאמר שני מתוך שלוש, בפעם הבאה, הפתעה :).
תרגיל ראשון, נסו לגלות בכמה קבוצות אתם חברים.. לצערי לוואטס אפ אין מסך ייעודי שכזה, וההתחקות אחר הנתון הזה קשה, אני הצלחתי להתחקות אחר כשישים קבוצות בחשבון שלי!
כמובן שקבוצות מסוימות אינן פעילות, והן רק זכרונות מהעבר לאירועים מסוימים, קבוצת השתייכות כזו או אחרת אך אחרות חיות ובועטות באופן כזה או אחר ולכולנו תפקיד מסוים בתוכן.
קבוצות משפחתיות:
התקשורת הוואטסאפית בתוך משפחה הפכה להיות כל כך נגישה ופופולארית שאפילו בעיתון הארץ יש טור שבועי המגולל מקרים מתוך התכתבות משפחתית (לקריאה לחצו על התמונה).
כשאני מתבונן על התנהלות קבוצתית משפחתית אני בודק כמה דברים, הראשון, מי מקים הקבוצה. הרי הוא זה שהתחיל את כתיבת הסיפור המשותף.
האם מקים הקבוצה הוא אותו אדם בכל קבוצות המשפחה השונות (המצומצמת, השלמה, המורחבת, הגדולה במיוחד וכו')? אם כן, מה זה אומר על התפקיד שאותו הוא לוקח על עצמו בתוך התקשורת המשפחתית. האם הוא זה שרוצה בלכידות המשפחתית? האם הוא זה שגם דואג ומארגן אירועים מחוץ למרחב הדיגיטלי? אולי הוא מתקשר רק במסרונים וכבר שכח איך מדברים בקול?
הדבר השני שעליו אני מסתכל, הן הדמויות הנוספות בסיפור. בכל משפחה, כמו בכל קבוצה יש תפקידים. היכולת שלנו לנוע בין תפקידים בקבוצות שונות מצביעה על בריאות נפשית מסוימת. התקבעות בתפקיד אחד, מייצרת לא פעם התנהגות נוקשה וסטריאוטיפית שמגבילה מיצוי של הזדמנויות בין אישיות. במשפחה, כקבוצה סגורה המתנהלת מזה שנים רבות, מאוד קשה לזוז או לשנות תפקיד שיועד לך או שלקחת. כך יש את ה"ילד הטוב", את "האנטיפט", את "נציג האו"ם" המחפש להשקיט שלום ואחווה בין כולם, יש את השתקן, את הדברן, את הליצן ועוד ועוד.
איך מזהים אותם? יש את אלו ששולחים תמונות מצחיקות, או בדיחות, יש את אלו שלעולם לא יגיבו אלא אם כן.., יש את אלו שנעלבים מהודעה ומייצרים דרמה, יש את אלו שבזמן שמתנהל דיון בקבוצת המשפחה מנהלים שיחות פרטיות ברקע כדי ליישר או לנתב עניינים.
פעמים רבות התפקידים בתוך קבוצת הוואטס אפ ישקפו גם את התפקידים בחיי המשפחה ביומיום אך לעיתים דווקא במרחב הווירטואלי מתאפשרת יציאה מתפקידים קיימים אל מחוזות חדשים.
כאמור, התפקידים שאותם קיבלנו במשפחותינו, נודדים איתנו הלאה אל קבוצות אחרות. כך תפקידנו בקבוצות חברים שונות יכול להישאר זהה או להשתנות. בקבוצות גדולות, המצב שונה, לרוב בקבוצות שכאלו, בשל ההכרות המועטה בין חברי הקבוצה, אנחנו נוטים לשוב אל קרקע בטוחה, אל התפקידים שאותם אנחנו ממלאים בנוחות המרבית, באופן המיטבי.
הנושא האחרון שאליו אתייחס לגבי קבוצות משפחתיות הוא מה מתנהל בתוך התכתובת? האם אלו נושאים יומיומיים או קונפליקטים לא פתורים שקשה לדבר עליהם פנים אל פנים?
קבוצות גדולות-וקבוצת הגן/בית הספר כמקרה בוחן.
קבוצות גדולות בפסיכותרפיה קבוצתית מוגדרות כקבוצות שבישיבה בחדר המשתתף אינו יכול לראות את יתר המשתתפים מבלי להסיט את ראשו או שכלל אין לו אפשרות לראותם מבלי לסובב את ראשו. בקבוצות שכאלו תחושת הניכור, ההכרות המועטה, מחזירה את התקשורת הבין אישית אל מחוזות בטוחים של מכנים משותפים כלליים ואף של של תוקפנות. באם ניקח קבוצות וואטס אפ גדולות, אז מכנים משותפים יכולים להתבטא בהבדלים מגדריים בין נשים לגברים וביטויי תוקפנות יכולים להיכתב כהתלהמות חסרת פרופורציות בקבוצה הווירטואלית שלאו דווקא היתה יוצאת במקומות אחרים.
ואם ניקח את קבוצות ההורים של המסגרות החינוכיות כמשל לקבוצות גדולות שיכולות להתקיים גם במישורים אחרים של מקום עבודה, קהילה, וכו', איך מתנהלת הקבוצה שלכם?
אצלנו, בתחילת השנה כשהורים שונים ניסו להתלוצץ או לשאול משהו שאינו קשור דווקא לנושאים החינוכיים הם נהדפו במסרונים תוקפניים שאין זה המקום, שזו לא הקבוצה. האגרסיביות בהודעות היתה נוכחת והקבוצה השתתקה. אט אט הליצנים החלו לפעול, הילדים הכירו יותר, הקרבה יותר מורגשת וכיום יש התלוצצויות כאלו ואחרות שמתקבלות בהבנה. אך עדיין אפשר לזהות את המנהיגים הקבוצתיים, את החבורות, את תפקידם של המבקרים והמתסיסים ואת מקומם של הרוב השקט, אלו שאינם מגיבים אף פעם.
ישנן התכתבויות של קבוצות הגן שמפורסמות, זאת אחת מהן לדוגמא, כי בכל שיחה ובכל קבוצה, תמיד יש טעויות, יש שיגידו טעויות פרוידיאניות..
ושאלה אחרונה על קבוצות וואטס אפ,
רגע לפני שמסיימים,
מתי בפעם האחרונה עזבתם קבוצה
ומה היתה הסיבה?